Halland

Fler rattfulla på sommaren

1:30 min

Under sommarmånaderna fördubblas antalet rattfylleribrott. Och för att minska den markanta ökningen av alkoholrelaterade olyckor genomför polisen insatsveckor då de fokuserar på rattfylleri.

 – Bara i Varberg i veckan har vi tagit tre personer som är misstänkta för rattfylleri, säger Gustav Zetterberg biträdande närpolischef.

 Under sommaren ökar både alkoholkonsumtionen och trafikanterna på vägarna i Halland.

– Vi är ett sommarlän med mycket turister Fler är ute i trafiken och fler trafikanter är påverkade, säger Gustav Zetterberg.

 Fler trafikanter plus ökad alkoholkonsumtion blir en farlig kombination. Antalet rattfylleribrott fördubblas under sommarmånaderna och det är också dubbelt så många alkoholpåverkade förare som dör i trafikolyckor under maj till augusti jämfört med månaderna då vädret är kyligare. När polisen satsar på extra kontroller utefter vägarna, riskerar de som sätter sig fulla bakom ratten att åka fast, men ett av syftena är också att avskräcka andra från att göra samma misstag.

– Folk ska känna att risken att upptäckas blir större och större, man ska veta att vi har de här kontrollerna, på olika ställen och på olika tider på dygnet, säger Gustav Zetterberg.