Laholm

Kris för badet

1:34 min

Skummeslövsbadet utanför Laholm har återigen ekonomiska bekymmer. Situatonen beskrivs som en kris och får man inte in pengar snart så kommer anläggningen inte att finnas nästa sommar.

Bassängen håller på att gå sönder och under våren har bland annat två dyra pumpar slutat fungera.

– Och i förrgår så pajade två pumpar till i maskinrummet. Det är kris. Det finns inga pengar och då kan man inte köpa in någonting och inte ens betala löpande räkningar, säger Leif Blomgren som är medlem i Skummeslövsbadets ekonomiska förening.

När kommunen sålde badanläggningen Skummeslövsbadet för en krona till en ekonomisk förening 2008 var skicket dåligt. De senaste fyra åren har föreningen fått totalt 500 000 kronor av Laholms kommun för underhåll.

Nu har delar av anläggningen renoverats, men långt i från allt. Bassängen har inte fått den soluppvärmningsanordning som tidigare varit på tapeten och därmed värms bassängen fortfarande med el, och det är dyrt. Enligt Leif Blomgren kostar det 90 000 kronor per säsong, vilket är pengar som föreningen inte har.

Nu är det slut på bidragen från kommunen och föreningens enda inkomstkälla är simklubben SS Stimmet som driver anläggningen och ansvarar för badvakter, kiosk och simskola.

Men avtalet med SS Stimmet är gjort på ett sådant sätt att Skummeslövsbadets ekonomiska förening knappt tjänar något på verksamheten som drivs på deras fastighet.

– Det är tre vägar vi har. Det är andelar, sponsring och ett bättre avtal med Stimmet, säger Leif Blomgren.

Nu söker de därför efter fler personer som vill köpa en andel i badanläggningen för 500 kronor och större sponsorer som kan bidra till att de uppvärmda havsbassängerna kan leva kvar.