Hovrätten skärper straffet för mord på Hallandsås

Hovrätten i Malmö ändrar straffet för en av de två unga män som dömts för att i vintras ha misshandlat ett par 18-åriga kvinnor och lämnat dem att dö i snön och kylan på Hallandsås.

I Helsingborgs tingsrätt dömdes båda, 17 respektive 18 år gamla, till fyra års sluten ungdomsvård för mord och bilstöld.

18-åringen döms nu istället till fängelse i åtta år. För 17-åringens del fastställer hovrätten tingsrättens tidigare dom. 

Rätten finner att de båda männen i samverkan har utövat kraftigt våld mot de båda kvinnorna. Den konstaterar också att dådet var planerat och att gärningen därför måste bedömas som mord.

Eftersom den nu 18-årige mannen var nära myndig ålder när brottet begicks, kan han enligt hovrätten ”inte tillgodoräknas lika stor reduktion av strafftiden som 17-åringen”.

Den avgörande skillnaden mellan åtta års fängelse och fyra års sluten ungdomsvård utgörs alltså av åldersskillnaden mellan männen, som i det här fallet är mindre än ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista