Alla visste att Holmqvist var pedofil, enligt Arnold Gustavsson. Foto: Nils Norling/Sveriges Radio

"Välkänt att han var pedofil"

2:00 min

Det var allmänt känt att handbollsprofilen Staffan Holmqvist var pedofil. Det hävdar den före detta ledamoten i svenska Handbollförbundets styrelse, Arnold Gustavsson från Halmstad.

Det är tidningen Sydsvenskan som i flera artiklar skrivit om övergrepp som flera personer råkar ut för när den nu framlidne Staffan Holmqvist var aktiv ledare i Skånebaserade handbollsföreningen Lugi.

Arnold Gustavsson försökte själv förmå Staffan Holmqvist att sluta i Handbollförbundet när de båda satt i styrelsen på 90-talet.

– 1993 försökte jag se till att vi skulle välja en annan ordförande för svenska handbollsförbundet. Då hade jag talat med honom och sagt att jag skulle kräva det. Men inte av det skälet att du är pedofil, utan andra skäl som jag fick hitta på.

Men vad var ditt egentliga skäl?

– Vi kunde inte ha en så hög ledare som var pedofil. Det var helt omöjligt, för en vacker dag kommer det fram. Det går inte att dölja sådant, säger Arnold Gustavsson.

Arnold Gustavsson, som numer sitter i kommunfullmäktige i Halmstad för SPI, gick även ut i media och krävde Staffan Holmqvists avgång, men motiverade då det med att förbundet var dåligt skött och att man behövde en ny kraft.

Det var välkänt att Staffan Holmqvist var pedofil, enligt Arnold Gustavsson, men trots det så var det ingen i förbundstoppen som gjorde något. Inte Arnold själv heller.

– Jag gjorde inget mer än att tala med honom. Jag sprang inte omkring och berättade om det. Men alla pratade om det lite vid sidan av, vid kafferaster och så, och smusslade lite med det.

– Men det var ingen som ville stiga fram. Man var rädd om handbollsförbundet. Man ville inte fördärva för förbundet. Alla ville att förbundet skulle klara sig, och det hade det ju gjort om han hade avgått.

Förbundets bästa fick gå före allt det andra?

– Ja, tyvärr är det nog så att man är rädd om sitt förbund, självfallet. Och det var jag också, det var därför jag ville att han skulle avgå.

Kan du önska att du hade gjort något annorlunda när du fick reda på det här?

– Ja, det är klart man skulle gjort det annorlunda. Men vad skulle man gjort? Det är ju årsmötet som bestämmer vem som väljs. Om jag hade hoppat upp och sagt att han är pedofil så hade han fått alla sympatier och jag hade ju åkt ut, säger Arnold Gustavsson, före detta styrelseledamot i svenska Handbollförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista