Halland

Sjukhusens ekonomi oroar

1:36 min

Stark oro för Hallandssjukhusens ekonomi. Det var det många politiker som uttryckte när regionfullmäktige hade möte igår.

– Jag måste betona att det är bråttom att vända skutan. Sedan kanske vi inte kommer lyckas att ro hem 2011, det tror jag inte heller, men vi måste ändå när vi går in i hösten kunna se att det har vänt och att siffrorna pekar åt rätt håll, säger miljöpartisten Jan Berge.

Sjukhuset i Halmstad har problem men det är snäppet värre vid sjukhuset i Varberg.

– Jag ser mycket allvarligt på det. Vi har ett stort underskott, säger moderaten Bo-Gunnar Åkesson, ordförande i driftsnämnden för Varbergs sjukhus.

Totalt kan det bli ett underskott på 100 miljoner kronor i år vid sjukhusen. Även oppositionen oroas över det som beskrivs som ett galopperande underskott. Socialdemokraterna är liksom övriga partier, oavsett politisk färg, rörande överens om att det behövs en ordentlig analys.

– Det är väldigt bråttom. Är det något som det är bråttom med så är det det här, säger Lise-Lotte Bensköld-Olsson, socialdemokratisk gruppledare i regionfullmäktige.

Är det risk för personalnedskärningar?

– Det är ju det vi har kunnat höra från ett visst håll tidigare i våras med anställningsstopp till exempel. Och det vill vi inte ha. Vi har sagt emot och markerat tydligt att vi vill välja en annan väg.

Vilken väg skulle det vara?

– En väg är att göra inkomstförstärkningar, men inte förrän vi vet var obalanserna sitter, säger Lise-Lotte Bensköld-Olsson.