Fångar rymde från anstalten i Halmstad

Två fångar i 30-årsåldern rymde på måndagsförmiddagen från anstalten i Halmstad genom att klippa hål i stängslet. Männen avtjänar fängelsestraff på ett och två månader respektive två år för bland annat stöld. Polisen hade på tisdag morgon inga spår efter rymmarna.

Rymlingarna upptäcktes av en anställd på anstalten som tyckte att han såg två män gå i anstaltens kläder i Södrum. Han kontaktade polisen på flygplatsen. Enligt vakthavande befäl vid Hallandspolisen bedöms männen inte vara farliga för allmänheten.

Hans Lagerlöf, som är kriminalvårdschef i Halmstad säger till P4 Radio Halland att en rymning från en sluten anstalt är ett misslyckande. Fångarna tog sig ut när dom jobbade i verkstaden, genom att först manipulera låset på en gallergrind och sen ta sig ut genom tre stängsel. Var dom fått verktyg ifrån till att klippa upp stängslet vet man ännu inte, men det saknas inga verktyg inne på anstalten.

Hans Lagerlöf säger att man i första läget ska se över nyckelsystem och rutiner i samband med öppnande och stängande av dörrar. - Det är lite tidigt att tala om brister, men det skulle kunna vara en brist att man inte har kunnat säkerställa att gallergrinden har varit låst.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista