Halland

128 miljoner minus för sjukhusen

1:38 min

Sjukhusen i Hallands ekonomiska resultat kommer att visa ett betydligt större minus än man trodde när året är slut.

Den senaste prognosen, i april, talade om ett minusresultat på drygt 90 miljoner kronor, men när nu halvårsbokslutet kommit pekar allt på ett underskott på ett minus på 128 miljoner kronor.

– Det är klart att det är oroväckande att varje prognos är sämre än den förra. Det är något vi måste ta och tar på stort allvar, säger Mats Eriksson, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Alla de tre Hallandssjukhusen ligger illa till men värst är det i Varberg. Turbulensen där, som bland annat ledde till att läkare slutade, bidrar till det negativa ekonomiska resultatet. Politiker och sjukhusledning hade krismöte för snart en månad sedan och meningen var att alla klutar skulle sättas till för att skyndsamt analysera vad det galopperande underskottet beror på. Men än har inte så mycket kommit ut av det.

– Man ska veta också att det här är ganska stora verksamheter, så det är inget man vänder på en femöring, säger Mats Eriksson.

Vet man vad underskottet beror på?

– Nej, det är det vi fortsätter titta på. Det är ju viktigt att veta var problemet sitter så att man kan vidta rätt åtgärder.

Finns det något som pekar på att Region Halland är för snåla med pengar till sjukhusen?

– Det är en uppgift för driftnämnderna att titta på det som handlar om deras egen produktion och om den är för dyr. Men har delar av vården fått för lite pengar är det en uppgift för hälso- och sjukvårdsstyrelsen att hantera det, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista