Halland

Campingstugor säljs som bostadsrätter

0:52 min

Att sälja stugor på campingplatser som bostadsrätter har blivit vanligare i attraktiva turistorter runt om i landet - bland annat här i länet. Fenomenet får nu kritik av Länsstyrelsen.

Kjell Pihl, planarkitekt på länsstyrelsen i Halland menar att bostadsrätterna bryter mot miljöbalkens krav på ett rörligt friluftsliv.

– Syftet är ju inte att stugorna ska ägas av enskilda personer på det viset utan de ska ju vara tillgängliga för just det rörliga friluftslivet. det är vår syn på det hela.

Camping brukar förknippas med husvagnar, tält och mindre stugor men nu säljs runt om i landet stugor på upp mot 70 kvm som bostadrätter. Bostadsrättsstugor säljs bland annat i så kallade riksintresseområden som Gotland, Öland och Halland där det rörliga friluftslivet som Kjell Pihl på länsstyrelsen i Halland pratar om ska väga tungt i bedömningar av exploatering enligt miljöbalken.

Det gäller attraktiva områden med i många fall strandnära mark som kanske inte skulle fått dispens från strandskyddet om det hade gällt fritidshus i stället för camping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista