Klas Karlsson, vd på Interaktiv säkerhet i Varberg. Foto: Sveriges Radio
Varberg

De läser din kommentar

2:04 min

Det går bra för Varbergsföretaget Interaktiv säkerhet. Företaget hittade en marknad 2006 när kommentarer på tidningars nätsidor började dyka upp.

Nu anlitar de allra flesta svenska medieföretag och flera nordiska Varbergsföretaget för att granska och ta bort olämpliga kommentarer på deras nätsidor. Och företaget har med sina 53 anställda blivit minst sagt dominerande i Sverige.

– På mediasidan gällande kommentarer och forum och så kan vi nog inte bli speciellt mycket större, säger Klas Karlsson vd för Interaktiv säkerhet.

Interaktiv Säkerhet anlitas av de flesta större medieföretagen här i Sverige. Bland andra Dagens Nyheter, GP och TV4. Och anledningen till framgången säger Klas Karlsson som är vd för företaget är framförallt att de i princip ensamma i Sverige satsade på rätt sak vid rätt tillfälle då 2006.

– Just användarkommentarer fanns i princip inte innan det. Så vi fick vara med från början hos många tidningar. Och i andra fall har tidningar anlitat oss allt eftersom de insett att vi kan sköta det mer kostnadseffektivt eftersom vi alltid har folk på plats.

Vid tre, fyra skärmar per man sitter de som jobbar på kontoret här i centrala Varberg och övervakar det du och jag till exempel skriver som kommentarer till exempel nyhetsartiklar på nätsidor.

Men de kollar också så att bilder och videos på till exempel communitys håller god ton, alltså vad lagen säger är okej och vad uppdragsgivare bestämt ska gälla.

– Sen är ju vårt uppdrag att bedömma varje kommentar utifrån dessa regler, säger Klas Karlsson.

De kommentarer som oftast tas bort rör heta debattämnen, Klas Karlsson nämnder palestinakonflikten, vargdebatten och idrott som exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista