Handlare uppmanas stänga fruktduschar

Svenska dagligvaruhandels VD Tomas Svaton, rekommenderade på måndagen handlare att stänga frukt- och grönsaksduscharna. Det efter att en sån anläggning i en butik i Umeå misstänks ha orsakat att en person fick legionärssjukan och avled. En butik i Halland som stängt sin befuktningsanläggning är Ica Kvantum i Varberg. Där säger butikschef Kristian Persson att man stängde av på söndag morgon och avvaktar nu besked från kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

- Vi vill vara säkra på att våra kunder kan vara säkra när dom handlar i vår butik, säger Kristian Persson.

En rundringning som P4 Radio Halland har gjort visar att miljö- och hälsoskyddskontoren däremot inte tänker göra några kontroller av befuktningsanläggningar i dom halländska kommuner där det finns såna. Orsaken är att man först vill veta mer om hur smittspridningen i Umeå gått till, innan det kan bli aktuellt med provtagningar.

Hallands smittskyddsläkare Anders Lindberg säger att det inte är farligt att äta frukt eller grönsaker som duschats med butikernas befuktningsanläggningar. Bakterierna kan smitta om man andas in dom genom vattendimma och det är framförallt personer med dåligt immunförsvar som riskerar att få den allvarliga lunginflammationen legionärsjukan.

Anders Lindberg vill inte överdriva risken med befuktningsanläggningarna, men tycker det är rätt att butikerna stänger dom. - Man bör stänga och se över hur dom sköts och hur rena dom är. Har vattnet stått stilla länge och det inte varit rengjort eller det är lite ljummet vatten, då trivs legionellabakterierna och försökar sig och det är större risk att vi blir utsatta för dom, säger Anders Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".