Det blir inga billigare resor för skolbarn eller äldre. Foto: Sveriges Radio.
Kungbacka

Fria bussresor inte aktuellt just nu

1:44 min

Det blir inte billigare att åka kollektivt för några grupper i Kungsbacka just nu. Kommunfullmäktige vill vänta och samordna sig med resten av Halland.

När kommunfullmäktige på tisdagskvällen diskuterade en hel hög med förslag till reformer i kolllektivtaxan i Kungsbacka, var det ganska många som argumenterade för att pensoinärer, skolungdomar eller till och med alla bör få åka billigare på bussar och pendeltåg.

– Mitt på dagen när bussarna nästan går tomma ska människor få möjlighet att ta bussen i stället för bilen, tyckte bland andra Emma Vildstrand (MP).

– Varje bil som står still innebär lite mindre utsläpp.

En mängd förslag om kollektivtrafiken kom upp till debatt: fria resor för pensionärer, fria resor för alla, fria busskort till skolungdomar, och att Kungsbacka kommun ska vara en enda zon i stället för två.

Men inget av förslagen vann kommunfullmäktiges gillande. Flera påpekade att rabatter till vissa grupper kan slå snett: en pensionär kan ha ha det bättre ställt än en ensamstående förälder.

Majoriteten vill i stället invänta den översyn av taxorna som Västtrafik redan håller på med. Vidare vill man att eventuella ändringar ska genomföras samtidigt i hela Halland, eftersom kollektivtrafiken nu blir en fråga för regionen.

– Varför ska Kungsbacka gå sin egen väg i frågorna om antingen fria resor för pensionärer, ungdomar med busskort eller zonsystemet? Vi behöver titta på helhetslösningarna, sade kommunalrådet Ulrika Landergren (FP).

– Den stora bingoeffekten blir om vi får ett enzons-system tillsammans med Mölndal eller Göteborg. Det skulle öka kollektivresandet mera än något annat över gränserna, och det skulle få större effekt än alla de andra förslagen, tror hon.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista