Laholms energirådgivare Andreas Strand och Valldias ordförande Jonas Nilsson ser vilka åtgärder man göra för att minska energiförbrukningen i klubbhuseti Vallberga. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
Halland

Klubbstugor är energibovar

"Kostar ju mer än vad det smakar"
2:09 min

Spara pengar genom att minska energiförbrukningen i klubbhuset istället för att dra in pengar på slitsam försäljning av lotter. Det är  lite förenklat  budskapet när Hallands fotbollförbund inleder en omfattande kampanj hos länets alla fotbollsklubbar.

Det finns pengar att tjäna på alltifrån energimonster till planbelysning,  släckta toalettlampor och tillsammans med kommunernas energirådgivare ska klubbarnas anläggningar gås igenom. Klubbhuset i Ysby, som man besökte på onsdagskvällen till exempel,  är rätt vanligt. Det är byggt på 1980-talet och  underhållet och bitvis förbättrat med stora ideella insatser. Här gick energiräkning förra året på 54 000 kronor, medan bidraget från kommunen stannar på 44 000, som ska räcka till en hel del mer än energin. Det är ofta svårt för en ideell styrelse att veta hur man ska kunna minska kostnaderna.

– Man vet inte i föreningarna var man ska söka och vem man ska ta kontakt med om sådana saker, säger Paula Hansson som är ordförande i Ysby Bollklubb.

– Det gäller gamla saker som en gång skänkts till till klubben - saker som är jättestora energibovar. De kostar ju mer än vad det smakar.

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med Eon skapat en nationell energifond på 3 miljoner kronor. Ur den kan föreningarna söka bidrag för att finansiera olika energibesparande insatser. En lönsam satsning kan vara att som fotbollsklubben Valldia i Vallberga byta glödlampor i de stora strålkastarna. 8000 kronor mindre om året kan i bästa fall sparas så.

– Intresset för att få hjälp är stort, säger Peter Walldén i Hallands fotbollförbund.

– Jag tror att det överraskar många i föreningarna att man söka till  relativt enkla åtgårder som byta strömbrytare, byte av glödlampor och rörelsedetektorer på toaletter. Det är små grejer men nog så viktiga.

Hallands fotbollförbund kommer, med huvudsaklig insats nästa år att aktivt söka upp alla cirka 70 klubbar i länet , göra en energianalys och ge förslag till besparingar. Många sitter redan idag på idéer som man skulle vilja ha hjälp med att finansiera. Som Valldias ordförande Jonas Nilsson.

– Solfångare på talet hade inte varit så dumt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".