Den är sådana gamla träd som i Särö som man kan få hjälp från länsstyrelsen att vårda. Foto: Emma-Karin Björk/Sverigrs Radio.
Halland

Gamla träd ska bevaras

1:36 min

Har du ett riktigt gammalt, stort träd i din trädgård? Då kan du behöva hjälp med att bevara det. Just nu erbjuder länsstyrelsen i Halland rådgivning och hjälp med hur värdefulla träd kan bevaras.

– Vi har startat ett projekt för att få till stånd åtgärder för att gynna de värdena som är knutna till riktigt grova träd, säger Marie-Helen Bergstrand vid länsstyrelsen.

Det finns runt 23 000 värdefulla träd i Halland. Länsstyrelsen har kontaktat 200 markägare som kan behöva hjälp med träd på sina tomter.

– När man gjort den här inventeringen så har man sett att en ganska stor andel av träden är i behov av åtgärder. Det behövs göras något ganska snart eller inom tio år för att inte gå miste om värdena. Man kan få ersättning för att röja fram grova träd som börjar bli undanträngda av annan växtlighet.

– Det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden och ur ett estetiskt perspektiv, säger  Marie-Helen Bergstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista