Suzanne Åkerlund tycker att Engelska skolan känns som ett "spännande inslag". Arkivfoto: Sveriges Radio
Halmstad

Friskola vill ta över Örjansskolan

1:33 min

Halmstads kommun för just nu förhandlingar med Internationella Engelska skolan om en etablering i kommunen. Skolan är intresserade av att ta över gamla Örjansskolans lokaler. 

Enligt kommunrådet Suzanne Åkerlund är parterna nära en överenskommelse

– Det är väl någon form av slutförhandling som jag tror i princip är i hamn. De vill hyra byggnaden för sin verksamhet, säger hon.

Hur har planerna för Örjansskolan annars sett ut?

– Byggnaderna är ju tomma sedan ett tag därför att vi inte behövde dem eftersom elevunderlaget är litet. Vi har haft olika funderingar på vad vi kan göra.

Vad tror du det betyder för Halmstad?

– Det blir ju ett inslag på palletten av skolmöjligheter på gundskolesidan, och det tror vi triggar våra egna och ger en sund konkurrens. Det är ett spännande inslag att de får sådana språkfärdigheter.

Du tror inte att det tar bort resurser från lokaler som den kommunala skolverksamheten skulle kunnat använda?

– En del påstår ju det och det beror på hur väl kommunen anpassar sig efter det faktiska elevunderlaget. Det finns ingen snabbfix på det och det kräver god planering, säger Suzanne Åkerlund.

Det är själva huvudbyggnaden som Internationella Engelska skolan är intresserad av, och denna måste i sådana fall renoveras innan det kan bli aktuellt med inflyttning. Pengar finns redan avsatta i nästa års kommunbudget för renovering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista