Anette Svensson Nattvandringssamordnare i Kungsbacka. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio
Kungsbacka

Nattvandrare ska få betalt

1:21 min

Nattvandra och få pengar till ditt barns förening - det uppmanar Länsförsäkringar Halland och Kungsbacka kommun föräldrar till. De vill se ett tryggare Kungsbacka och samtidigt som föreningarna får ett bidrag till kassan.

Intresset var stort på informationsmötet som hölls igår kväll, hela 17 föreningar var på plats.

Konceptet har funnits på ett fåtal ställen innan, men det är första gången det prövas i Halland. Johanna Stakeberg på Länsförsäkringar menar att både de och föreningarna tjänar på det.

– Vi får mycket förfrågningar från idrottsföreningar om stöd så tycker vi att detta kan vara ett bättre sätt att få ut ett vinna-vinnaperspektiv än att man ger pengar till en förening och sätter upp en reklamskyllt, säger Johanna Stakeberg på Länsförsäkringar.

Johanna Stakeberg menar att då Länsförsäkringar som försäkringsbolag drabbas av kostnader vid skadegörelse så vinner de på att föreningarna går som nattvandrare och ökar tryggheten.

Genom att föräldrarna nattvandrar får ungdomarna både pengar i föreningskassan och en tryggare kvällsmiljö. Det tycker Anette Svensson på livsstilsenheten i kungsbacka är bra.

Det är hon som samordnar nattvandringen och hon säger att nattvandringen fungerar bra idag, men det skulle behövas nattvandrare hela nätter och vid fler tillfällen, varken på sommarloven eller under vintern finns det några ute på stan.

Det är något som ungdomarna efterfrågat genom elevråden. De vill ha fler nattvandrare, gärna vid resecentrum och på bussar på fredag- och lördagskvällar.

– För det har en lugnande inverkan och ungdomarna känner sig trygga när det är vuxna ute och nattvandrar. Och det är ju jätteviktigt. Det är kanske inte alltid vi som föräldrar vet det, vi kanske tror att ungdomarna tycker att det är jobbigt att vuxna är ute. Men så är det inte, säger Anette Svensson Nattvandringssamordnare i Kungsbacka.

Britt Hellström från Åsa Scoutkår var med på gårdagens informationsmöte. Hon tycker att det är en bra idé att få fler föräldrar som nattvandrar i Kungsbacka genom att föreningar kan få pengar. Men det finns begränsningar som gör föreningarna lite tveksamma.

– Det som var bra var att idén var väldigt god, men det är inte tillräckligt genomtänkt än hur det praktiskt ska fungera och hur ofta man får lov att nattvandra och det verkar vara en begränsad budget avsatt till det här vilket kan begränsa intresset också då.

Britt Hellström tycker att idén är bra eftersom det gynna ungdomarna på två sätt, dels genom att fler ungdomar kan ha råd att vara med i föreningarna om medlemsavgifter kan sänkas samtidigt som de känner sig tryggare på stan när vuxna nattvandrar. Men att formen inte är klar än och att det finns ekonomiska begränsningar gör att föreningarna avvaktar lite.

– Vad jag har fått höra så rör det sig om att man kan få nattvandra två gånger per termin för en förening, så då är det begränsat till 2000 kronor. Vi är ju en ganska liten förening, så för oss hade det varit ett bra tillskott, men för en större föreningar så är 2000 kronor kanske lite för lite för att dra igång en stor organisation som detta, säger Britt Hellström från Åsa Scoutkår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista