Kungsbacka

Nya bostäder över bullergränser

1:27 min

Kommunstyrelsen i Kungsbacka godkände i går det planprogram gör det möjligt att bygga minst 250 nya bostäder på Varlaparkeringen mellan Varlaskolan och Kulturhuset Fyren.

Men de nya bostäderna kan bli bullrigare än vad som normalt brukar medges. Förslaget är att tillåta högre bullernivåer vid de nya husen.

– När man börjar röra sig upp mot tio decibel ökning av trafikbullret, så upplevs det som en fördubbling av ljudnivån, säger kommunekologen Daniel Helsing.

De 250 nya bostäder som ska byggas på Varlaparkeringen nära Kungsmässan är ett av flera steg på vägen mot en förtätning av Kungsbacka stad. Idén är att om många kan bo tätt och ha nära till butiker, bussar och tåg, så behöver de inte åka bil så mycket.

Fördelen med det skulle alltså vara så stor att man i gengäld får acceptera att bullret vid fasaderna kan upplevas som ungefär dubbelt så starkt som Boverkets riktlinjer säger.

Därmed inte sagt att det blir dubbelt så bullrigt inne i lägenheten så länge fönstren är stängda, och man ska alltid se till att det finns sovrum mot en tystare sida av huset.

Men det finns ändå vissa risker om politikerna går med på det här, konstaterar Daniel Helsing. De som flyttar in i husen kan alltid klaga om de blir störda.

– Kraven på att man tar hänsyn till buller har ökat genom åren. Vi har ärenden i dag som vi kanske inte skulle ha handlagt för 20--30 år sedan, för då såg man inte lika allvarligt på bullerstörningar, säger Daniel Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista