Halland

Oenighet bland politikerna om läkarval

2:28 min

"Närsjukvårdsnämnden riskerar att sprida förvirring med talet om att det ska gå att välja vilken läkare man vill ha", säger Stefan Bengtsson i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Detta efter att närsjukvårdsnämdnens ordförande Tommy Rydfelt talat om att halläningar listade på regionens vårdcentraler ska kunna välja läkare.

Men detta har väckt reaktioner idag, bland annat i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, där centerpartisten Stefan Bengtsson är ledamot.

– Vi är många som höjer på ögonbrynen över vilka växlar han drar på det här. Som det har upplevts i media under dagen så kan man få uppfattningen att det är en ny husläkarreform. Och det är det absolut inte frågan om! säger Stefan Bengtsson.

Han framhåller att sjukvården inte ommer att kunna leva upp till att alla skulle få välja läkare, något som i sin tur skulle skapa oro och missnöje.

Som Tommy Rydfelt sa i tidigare inslag så har närsjukvårdsnämnden brasklappen att man ska kunna välja läkare "så långt det är möjligt". Men Stefan Bengtsson menar att det är en reservation som innebär mycket större begränsningar än vad man kan läsa ut ur förslaget - och vad möjligen Tommy Rydfelt är medveten om.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista