Riksåklagaren tar inte upp Hallandsåsmorden

Riksåklagaren (RÅ) beslutade på onsdageftermiddagen att inte driva dubblelmordet på Hallandsås vidare till Högsta Domstolen (HD). Kammaråklagare Joakim Zander vände sig förra månaden till RÅ för att kunna driva målet vidare i HD. Ett skäl var den stora skillnaden i hovrättens straffutmätning mellan 17-åringen och 18-åringen. Han ville att även den yngre skulle få ett längre fängelsestraff.

Sjuttonåringen dömdes till fyra års sluten ungdomsvård både i tingsrätt och hovrätt. Hans tio månader äldre kamrat, som också var 17 när morden begicks, dömdes i hovrätten till åtta års fängelse.

Men sent på onsdagen beslutade RÅ att det inte finns tillräckliga skäl att driva saken i Högsta domstolen. Enligt RÅ visar tidigare domar och förarbeten att möjligheterna att få 17-åringen dömd till fängelse i stället för ungdomsvård är begränsade.

Båda dom dömda har överklagat sin domar till HD. Tidigast om tre veckor kan HD meddela om de två männen får prövningstillstånd.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".