Varberg kritiseras för dålig insyn i finanserna

Kommunrevisorerna i Varberg riktar återigen kritik mot kommunens sätt att förvalta sina pengar. Granskningen är en uppföljning av den granskning som gjordes för två år sen, och enligt revisorerna har egentligen inga förändringar gjorts sen dess. Särskilt allvarligt ser man på att det saknas en ordentlig kontroll av hur pengarna placeras och att det är en enda person som har kontroll över placeringarna.

Kommunrevisorerna tycker bland annat att reglementet för finansförvaltningen borde moderniseras och att avkastningsmålet ska preciseras tydligare. Men framförallt kritiserar man att internkontrollen egentligen helt saknas, eftersom den sköts av en underställd till ekonomichefen. Och ekonomichefen är den som på egen hand sköter placeringen av dom cirka 50 miljoner kronor som det handlar om idag. Här efterlyser revisorerna samma sak som man gjorde för två år sen, att man borde införa sådana rutiner och kontroler utanför ekonomikontoret. Något som kommunstyrelsen måste besluta om.

Ekonomichefen Sven-Ivar Jögård säger att pengarna inte placeras med hög risk och att man därför gjort bedömningen att det klarar sig med den organisationen man har.  - Vi får väl ta upp en diskussion igen vilken nivå man ska ha på finansförvaltningen.

Revisorena vill ha ett svar i slutet av oktober. - Ett svar kan väl dom få, men om det leder till några förändringar i organisationen det är en annan fråga, säger Sven-Ivar Jögård till P4 Radio Halland.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".