Kungsbacka

Agility för hästar i Frillesås

1:44 min

Frillesås rid- och körklubb arrangerar i helgen svenskt och nordiskt mästerskap i ridsporten  Gymkhana.

Gymkhana är en form av stafettävlingar som utförs på ponnyhästar. Sporten kräver stor smidighet hos både ryttare och häst och det finns en rad olika grenar som slalomridning, bollfång och annat.

- Det närmaste man kan jämföra med är väl agility för hundar, fast vi använder hästar. Men man ska utföra rundan så snabbt som möjligt och först över mållinjen vinner, säger Malou Wickberg, Frillesås tränare och tävlingarnas överdomare.

Tävlingsformen uppfanns på 50-talet av en engelsk överste i syftet att även de barn som inte hade råd med de dyraste hästarna skulle ha möjlighet att tävla. Idag så kan både juniorer och seniorer, om man inte väger för mycket, tävla.

- Sporten kom till Sverige på 80-talet och redan efter en fem, sex år så var vi en av de mest framgångsrika nationerna i världen med Vm-guld och silver och en massa andra medaljer.

Det SM och NM som hålls nu är i par, men man tävlar även individuellt och i lag. Hemmahoppet i helgens tävlingar är junioren Klara Ohlén, 16 år, som tävlar ihop med en tjej från Göteborg. De inledde väldigt starkt och låg på förmiddagen 2:a totalt.

- Det började bra, men gick inte så bra nu i sista omgången. Jag kunde inte koncentrera mig och min häst lyssnade inte, säger Klara.

In i A-finalen, som rids under söndageftermiddagen ligger Klara 5:a och har fortfarande god chans. För seniorerna ledde två svenska tjejer NM in i finalen. Dock ingen från Frillesås eller övriga Halland.