Sverige

Systemetbolaget vill köra ut alkohol

1:22 min

Systembolaget vill införa hemleverans av alkohol. I slutet av nästa år, ifall förslaget efter utredning går igenom, så ska man alltså kunna beställa hem vin och sprit direkt till dörren.

– Jag tycker att det är ganska onödigt, säger Halmstadbon Lena Jorpes.

– Jag förstår inte riktigt, på något vis är det att uppmuntra att göra det lättare det här att köpa vin eller starksprit som väl ändå ska tillhöra det här lite extra man gör och då får man bekväma sig att gå själv. Att få det hemkört underlättar ju för många till och med att utveckla en alkoholism, fortsätter hon.

Tror du att det finns riska att folk som redan har alkoholproblem kommer att använda sig av den här metoden?

– Det är jag helt övertygad om, säger Lena Jorpes.

Åsikterna om hemleveransförslaget går dock isär, Mona Hovden ser hemleveransen som en service.

– Jag anser att det är okej för dem som har det svårt att ta sig ut från hemmet. Det är ändå beställningstid på det så de får det inte direkt. Jag tror inte att det kommer att öka konsumtionen utan det är mer en service, säger hon.

Du tror inte att det är en risk att folk som har alkoholproblem då ska kunna beställa direkt hem till dörren?

– Jo, såklart, men det är ändå en leveranstid på det, man måste ändå gå in och beställa och jag tror att de tar sig lika lätt till systemet själva om de skulle vilja det, så jag tror inte att det har någon större effekt, säger Mona Hovden.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.