Politikerpensioner

Avhoppade politiker får pengar utan att söka jobb

2:13 min

Politiker som fyllt 50 år och efter några mandatperioder hoppar av politiken har i många fall rätt till 10-tusentalskronor i månaden i pension. Det utan krav på att söka jobb. Det samtidigt som arbetslinjen gäller för bland andra Angel Dorell 56 år som besöker arbetsförmedlingen i Halmstad.

– Det låter som att de får mycket pengar och har väldigt lite skyldigheter jämfört med oss andra dödliga människor, säger 56-årige Angel Dorell från Halmstad.

Angel Dorell är på arbetsförmedlingen i Halmstad eftersom han söker jobb.

– Förbaskat mycket jobb söker jag. Jag måste göra det, säger han.

För 56-åringen från Halmstad gäller alltså arbetslinjen. Han behöver vara här och söka jobb, högt och lågt och överallt. Till skillnad för vad som alltså gäller politikerna.

– Så är ju regelverket idag ju, säger Thomas Jönsson (M) region- och kommunpolitiker i Halland och Laholm.

Han har rätt till 18 000 kronor i pension i månaden, en summa som reglerats efter hur stort hans politikerarvode varit, hur länge han har varit förtroendevald och om han jobbar med annat.

– Men han har ju trots allt sin grundtrygghet också i sin a-kassa. Men så kanske detta är en bättre förmån eftersom den sträcker sig under fler år, fortsätter Thomas Jönsson och syftar till .

Visstidspensionären har inte heller krav på sig vilket den som går på a-kassa har.

– Inte direkt formella krav nej, säger Thomas Jönsson.

Går det hand i hand med arbetslinjen?

– Det är en trygghet som gör att du kan satsa på de här uppdragen. Att faktiskt känna att även om väljer att gå in i den här politiska banan och det skulle gå fel så har du ändå en trygghet, säger han.

– Om du blir arbetslös från ett jobb så har du en arbetslöshetsförsäkring som träder in. Det har inte vi. Hade vi inte haft detta så hade vi stått där utan någonting.

Moderaten Thomas Jönsson har rätt till 18 000 kronor i pension i månaden - det är en summa som reglerats efter hur stort hans politikerarvode varit, hur länge han har varit förtroendevald och om han jobbar med annat.

Hittills i år har kommunerna i Falkenberg, Kungsbacka, Halmstad och Laholm och så Regionen betalat ut närmare en miljon kronor till före detta politiker som har haft en sysselsättningsgrad inom politiken på mer än 40 procent och som ännu inte uppnått pensionsåldern, men som fyllt femtio år.

– Det ska inte vara så stor skillnad mellan vanliga människor och politiker i ett demokratiskt samhälle, säger arbetssökande Angel Dorell.