Politikerpensioner

Dan Skantz har 33 000 kronor i pension

2:12 min

För drygt två år sen la 60 åriga Dan Skantz, socialdemokrat och före detta regionpolitiker här i Halland av med politiken. När han la av fick han som andra politiker som jobbat minst 40 procent inom kommunen och regionen, och som fyllt 50 år, rätt till pension.

För Dan Skantz del handlar det om en pension på 33 000 kronor i månaden vilket han har rätt till varje månad till den dagen han fyller 65 år förutsatt att han inte får ett jobb.

– Jag försöker ta igen den tid och de saker jag aldrig hann med under de mest intensiva åren som politiker. Jag lägger ner en del jobb på våra hundar och jobbar ideellt i vår idrottsförening, säger Dan Skantz, socialdemokrat som har jobbat med politik i 40 år.

– Jag började i kommunalpolitiken i början av 70-talet och gjorde min sista omgång 31 december förra året.

Socialdemokraten från Halmstad är bara en av 15 politiker här i länet som sen 2009 har plockat ut hela eller delar av sin visstidspension som kommunerna och regionen betalar.

Vad betyder de här pengarna?

– De betyder att det är möjligt att det blir förnyelse inom politiken. Och det tror jag är viktigt eftersom det finns en sista förbrukningsdatum för politiker också.

Dan Skantz hör till en av dem som fått ut mest pengar, sen 2009 rör det sig om drygt 800 000 kronor. Men det finns andra som fått liknande summor och som inte vill ställa upp och prata om det här med hänvisning till att de har lämnat det offentliga livet bakom sig. Bland andra har socialdemokraten och Halmstadbon Jörgen Andersson fått ut närmare en miljon kronor och moderaten Roland Norrman från Laholm nästan en halv miljon.

Tanken med visstidspension är att politiker som avgår efter omfattande uppdrag ska ha en inkomst tills de blir ålderspensionärer eller börjar arbeta igen. Men som 60-åring är det svårt att hitta nytt jobb säger Dan Skantz.

– Efter det antalet år i politiken har du inget jobb kvar om man säger så.

Men 33 000 kronor i månaden kan du leva ganska gott på?

– Ja, jag klarar mig på detta, Dan Skantz senast regionpolitiker från Halmstad.

Läs också:

Fråga

Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut uppgifter från samtliga kommuner och landsting på före detta politiker som har visstidspension. Och det visar sig att bara under det senaste året har sammanlagt 70 miljoner kronor betalats ut till över 400 politiker, personer som representerar dom flesta politiska partier. #text=4705421#

Så funkar det SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.