Politikerpensioner

Politikerpension upprör övriga pensionärer

2:32 min

De som jobbat som kommunråd och regionråd och alltså varit anställda som politiker har det onekligen bättre än andra som lämnar sitt jobb i samma ålder. De andra pensionärerna upprörs av politikerpensionen.

– Det tycker jag är lite fördjävligt, för det är ju inte vad man själv får ut i pension som handikappad till exempel, då får man ut högst 10 000 kronor i månaden, säger Eva Andersson från Halmstad som är i femtioårsåldern och sjukpensionär.

– Jag tycker att det är fel, säger 73-åriga Anne-Marie Ottosson.

Varför då?

– Om jag har varit okej i tolv år och jobbat på ett ställe i 50 år då får jag ju inte så mycket i pension, det kan jag inte tänka mig i alla fall. De flesta har ju det ganska knapert efter pensioneringen.

Vad tycker du att de här politikerna ska göra, ska de säga nej till det de har rätt till?

– De ska naturligtvis få en lön som vi andra som får stämpla och söka jobb ungefär, vi har accepterat det, vi säger ingenting. Man kanske skulle bli politiker, men det är väl för sent nu, säger 73-åriga Anne-Marie Ottosson.

Läs mer

Så funkar det SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.