Ett år efter valet

Svenskar inte mer främlingsfientliga

1:37 min

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har inte gjort oss mer främlingsfientliga. Tvärtom visar den senaste forskningen att svenskarna sedan flera år blivit alltmer toleranta.

Nedim kommer från Bosnien och arbetar som busschaufför i Karlskrona där Sverigedemokraterna kom in i fullmäktige redan 2002. Han är rädd att det kommer att bli svårare för invandrare om SD också skulle få inflytande i regeringen.

– Ibland säger jag att ”nu får vi alla lämna Sverige om Sverigedemokraterna kommer till makten”.

Även om han säger det halvt på skämt, så är det ett scenario där Sverigedemokraterna får del av regeringsmakten som skrämmer Nedim. Men att de kom in i riksdagen för ett år sedan har inte påverkat samhällsklimatet tycker han. Och han upplever inte att attityden mot honom som invandrare har förändrats av det.

Forskningen stöder Nedims upplevelse - och svensken i gemen har blivit mer tolerant säger Marie Demker som forskar om främlingsfientliga partier på Göteborgs universitet.

– De indikationer som finns går snarare på andra hållet. Att det inom en lång följd av år är färre människor som uttrycker motvilja både mot människor med utländsk bakgrund och mot invandring till Sverige, säger hon.

På nätet har vi allt fler och bredare kontaktytor. Ökad utbildning leder till ökad tolerans, och 20 procent av befolkningen har nu rötter i andra delar av världen. Precis som karlskronabon Peter van Woensel som kom från Holland till Sverige som treåring. Han tror att Sverigedemokraterna kommer att åka ur riksdagen i nästa val.

– Det blir väl som med Ny demokrati. De kommer och de försvinner. Jag satt och tittade på valvakan på var de hade gått framåt, och där de var störst i föregående val var Landskrona, och där gick det sämst för dem. Det talar sitt tydliga språk.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivfoto: Sofie Wiklund/Scanpix
Sam och Emelie åker buss hem till Fridlevstad. De tänker inte så mycket på många varför så många i deras hemort sympatiserar med SD. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Carina Melin

carina.melin@sverigesradio.se
0455-36 68 44

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.