Halmstad

"Åldringar blir lidande i vården"

1:43 min

Personalen på äldreboendet Patrikshill i Halmstad säger att den går på knäna av arbete och stress. Den säger också att ibland tvingas de äldre ligga kvar i sängen till mitt på dagen och att de får bara komma ut i friska luften någon gång i veckan. Men varken hemvårdsförvaltningen eller Attendo Care som driver hemmet känner igen problemen

Så här säger en anställd som vill vara anonym:

"Jag blir så ledsen och förtvivlad. Jag tycker jättesynd om de äldre. Man försöker ju verkligen att få upp alla i tid, men det blir så stressigt att det går inte. Vi hinner inte gå ut med de. Vi hinner helt enkelt inte med de. Det är jättejobbigt för oss allihopa. Anhöriga är ju jättemissnöjda och frågar oss hur det går."

Äldreboendet Patrikshill drevs tidigare i kommunal regi och beslutet att Attendo Care tog över i april var omdiskuterat. Men Attendo Care hävdade då att äldreboende kunde drivas både bättre och billigare.

Hallandsekot har  pratat med flera anställda som berättar om en mycket tuff arbetssituationen med sena schemaändringar och alldeles för lite personal.

"Det var ingen som trodde det skulle bli så här illa. Men så fort det blev första april så drogs det ner. Innan var det jätteroligt att gå till jobbet men nu känns det inte alls kul. Alla är så besvikna och alla är jättetrötta i hela huset. Nu är det väldigt kaos. Det kommer bli kalabalik här nu. Det känns bara som att det ska rasa ihop när som helst."

– Inget av detta känner jag till säger Ann-Charlott Svensson (M) som  är ordförande för hemvårdsnämnden.

– Det första halvåret gör man uppföljningar en gång i månaden. Och det har vi tagit del av.

Jonas Morian är pressansvarig på Attendo Care. Han känner inte heller igen bilden men medger att det är färre i personalen.

– Vi har inte gjort några nedskärningar av persolalstyrkan. Däremot så valde inte alla arbeta kvar när Attendo Care tog över driften. Det kan finnas de som tycker att verksamheten känns stressig och det är bara att beklaga. Vård och omsorg är krävande. Det är ett tufft jobb. 

Jonas Morian säger att de har ett avtal med kommunen som gäller antal timmar, inte hur många personer som ska arbeta. Han säger att de utför de timmar som de ska göra.

Kommentar från Personal

Attendo har spelat ett högt spel o gått bakom ryggen. Mörkat o inte gett några svar. Situationen förvärrats hela tiden med nya neddragningar. Nattpersonalen ska minskas till 4 st på hela Patrikshill. Kvällspersonalen minskas till att vara ensam på kvällarna på 7 dementa boende, med 1 så kallad springare emellan 2 avd. Ensamarbete är det tillåten i dagens vård???

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.