Halmstad

Kommunen gör blixtbesök på Patrikshill

1:23 min

Personalen på äldreboendet Patrikshill i Halmstad säger att de går på knäna av arbete och stress. Men hemvårdsnämnden känner inte alls igen det här. Kommunen besöker nu äldreboendet för att reda ut hur det egentligen ser ut på Patrikshill.

Det var i april som privata vårdföretaget Attendo Care tog över äldreboendet Patrikshill i Halmstad. Sen dess upplever personal Hallandsekot varit i kontakt med stor stress.

De säger att det händer att äldre tvingas ligga kvar i sängen till mitt på dagen och bara någon gång i veckan får komma utomhus.

Det här känner man från kommunen som är tillsynsmyndighet inte alls igen och idag är man på Patrikshill för att prata med personal. Det bestämde man efter att kritiken från personal avslöjades idag.

Det har gjorts uppföljningar sen Attendo Care tog över äldreboendet men den stora utvärderingen då hela personalen blir tillfrågad görs inte förrän i oktober.

Hittills har man endast pratat med ansvarig chef och medicinskt ansvarig sjuksköterska. Kontakten med personal vid en uppföljning sker endast i som det heter spontan form - personal som råkar finnas på plats under det tillfälle som uppföljningen görs tillfrågas. Det finns heller ingen dokumentation från den kvalitetsuppföljning som än så länge har gjorts.

Kommunals Charlotte Olesen-Rosén som är ordförande för sektionen vård och omsorg i Halmstad tror att personalen helt enkelt inte vågar säga något.

– Kommunen pratar inte med dem som jobbar där, alltså på golvet, för där har ju både kommit signaler från personal och anhöriga, säger hon.

Hon förklarar att personalen håller en lite låg profil utåt eftersom de har ett högt lojalitetskrav i de privata företagen.

– Man är rädd om sitt jobb helt enkelt, säger Kommunals Charlotte Olesen-Rosen som är ordförande för sektionen vård och omsorg.

Kommentar från Personal

Attendo har spelat ett högt spel o gått bakom ryggen. Mörkat o inte gett några svar. Situationen förvärrats hela tiden med nya neddragningar. Nattpersonalen ska minskas till 4 st på hela Patrikshill. Kvällspersonalen minskas till att vara ensam på kvällarna på 7 dementa boende, med 1 så kallad springare emellan 2 avd. Ensamarbete är det tillåten i dagens vård???

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.