Halland

Politiker som får pension kontrolleras inte

2:06 min

Kontrollen över om politiker här i länet som lyfter visstidspension har rätt till den eller inte är obefintlig. Det är politikerna själva som får intyga att de inte tar ut någon lön, och kommunerna och regionen väljer att fullt ut lita på politikerna.

– Vi gör ingen extra kontroll. Vi litar på vad de säger, säger Göran Pehrson som är den som ansvarar över utbetalningarna av visstidspensioner på Kungsbacka kommun.

Det ser likdant ut hos alla kommuner och regionen här i länet . De som alltså betalar ut den här visstidspensionen till politiker som lämnat ett förtroendeuppdrag och som fyllt 50, men inte 65 och som varit aktiva inom kommun- eller regionpolitiken mer än 40 procent under ett par mandatperioder.

Kommunerna litar på att den som gör anspråk på den här pensionen - i vissa fall flera hundratusenkronor om året - själv lämnar korrekta uppgifter om eventuella sidoinkomster som isåfall skulle dra ner eller kanske ta bort rätten till pension.

Hur vet du att det de säger stämmer?

– Nej det vet jag ju inte. Jag får ju utgå från att de talar sanning, säger Göran Pehrson.

Sveriges Radios granskning visar att Kungsbacka kommun sedan 2009 betalat ut drygt 1,5 miljon kronor i pension till fyra fd politiker. Halmstad kommun har betalat ut lika mycket och Falkenberg, Laholm och Regionen har tillsammans stått för utbetalningar på ungefär två miljoner kronor. Allt som allt rör det sig om 14 politiker som alltså sen 2009 delat på drygt fem miljoner kronor.