Fler kor får juverinflammation

Sjukdomen juverinflammation hos svenska kor har börjat sprida sig i landet. Enligt Torkel Ekman, veterinär på Svensk Mjölk som är mejeriernas och mjölkböndernas branschorganisation, har sjukdomen funnits i Halland och i Skåne på några få gårdar, men nu har den alltså fått en spridning till fler gårdar.

Torkel Ekman säger till P4 Radio Halland att anledningen är större besättningar och att handeln med djur i och med det ökar. Eftersom sjukdomen sprids framför allt i samband med inköp av djur kan smittan följa med om korna inte testas.

Enligt Madeleine Beckman, chefsveterinär på Hallands husdjur, hjälper man aktivt fyra gårdar i länet där smittan har upptäckts, men hon misstänker att runt 10 gårdar i Halland har smittade kor.

Kor som drabbas av juverinflammation kan bland annat få hög feber, svullen juver eller förändrad mjölk. Inflammationen behandlas med pencillin men bakterien kan inte tas bort och finns alltså kvar latent i kon.

De kor som får sjukdomen ska därför hållas isolerade och behandlas som en egen besättning, anser Torkel Ekman som betonar att sjukdomen inte är farlig för människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".