Halmstad - Syrianska 0-1

HBK får lämna allsvenskan

2:08 min

Halmstads BK, som spelat allsvensk fotboll sedan 1993, får nu lämna den högsta serien. Förlusten mot Syrianska på lördagen gör att HBK är klart för superettan 2012. Samtidigt som spelarna försökt hålla sig kvar i allsvenskan har klubbens ledning börjat förbereda sig för superettan, och om någon vecka ska planerna presenteras.

--Ett år i Superettan är det som gäller, säger ordföranden Göran Johansson.

Patric Ljunggren valde lagens lirare
Halmstad: Joel Johansson
Syrianska: Abgar Barsom

Halmstad spelar i superettan nästa säsong. Det är definitivt klart efter hallänningarnas hemmaförlust mot Syrianska med 0-1.

Det har i princip varit klart i ett par veckor och nu är det även i praktiken ett faktum - Halmstad får spela i superettan kommande säsong. Efter 19 raka säsonger i allsvenskan får Halmstad lämna Sveriges högsta fotbollsserie. På ett soligt Örjans vall vann bottenkonkurrenten Syrianska med 1-0 inför blott 2 092 åskådare.

Halmstads tränare Jens Gustafsson gjorde vad han kunde för att elda igång sina adepter men kunskapen i det offensiva spelet saknades. Halmstad skapade märkbart lite med tanke på matchens dignitet.

Över lag var matchen minst sagt torftig. Hafsigt, slarvigt och ofokuserat.

Inte heller Syrianska mäktade med att skapa några vidare lägen. I 41:a minuten hittade dock gästerna rätt.

Ett inlägg av Sharbel Touma nickades upp i luften av Ryan Miller till en fristående Barsom i bortre delen av straffområdet. Den tekniske mittfältaren sköt behärskat in 1-0 på volley förbi Karl-Johan Johnsson i målet.

Segern var Syrianskas första på bortaplan sedan 26 maj och blott den andra på hela säsongen.

Och den var minst sagt viktig. De tre poängen innebär att nykomlingen sätter rejäl press på nästjumbon Trelleborg. Skåningarna ligger nu tre pinnar efter Syrianska på kvalplatsen inför söndagens möte med Örebro.

Halmstads Anel Raskaj var låg efter matchen och den definitiva nedflyttningen.

–Det är klart att det känns tungt att åka ned. Jag gick in med förhoppningen att det var en ny satsning och jag hoppas det att det skulle bli något helt nytt, men det blev inte så när säsongen började. Det är klart att det är lätt för eftersmart men.. sa han efteråt.

Syrianskas Abgar Barsom var glad över poängen men tyckte inte att något av lagen bjöd på något storspel.

– Ttre poäng är det viktigaste, det var inget skönhetsspel, det märks att det är tredje matchen på en vecka, jag vet inte om det var rättvist elelr inte, sa han efteråt.

Så var matchen:

 Halmstad-Syrianska 0-1

0-1 Abgar Barsom (41).

Varningar, Syrianska FC: Dinko Felic.

Domare: Johan Hamlin, Bro.

Publik: 2 092.

Halmstad (4-4-2): Karl-Johan Johnsson - Ryan Miller, Michael Svensson, Rickard Magyar, Viktor Ljung - Michael Görlitz, Jonas Gudni Saevarsson, Anel Raskaj, Kristoffer Thydell (Liridon Selmani 76) - Marcus Olsson, Joel Johansson.

Syrianska FC (4-4-2): Dwayne Miller - Isa Demir, Ivan Ristic, Erkan Saglik, David Durmaz - Sharbel Touma (Mohamed Kabia 88), Abgar Barsom, Johan Arneng, Anders Bååth (Suleyman Sleyman 60) - Razak Omotoyossi (Robert Massi 72), Dinko Felic.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se