HALLAND

Nya pengar för fritidsbåthamnar

1:33 min

Det finns ytterligare 6 miljoner kronor för så kallat LOVA-bidrag att söka för båtklubbar som vill göra en miljösatsning med till exempel spolplatta eller toalettömningsanläggning.

I år har elva fritidsbåthamnar i Halland fått sammanlagt 2.2 miljoner kronor i så kallat LOVA-bidrag. Nu finns ytterligare 6 miljoner kronor att söka.

Pengarna som gått ut i år har mest använts för att bygga spolplattor som gör att giftig bottenfärg som tvättas bort tas om hand. Men av Hallands 12.000 båtplatser är det fortfarande bara 2.400 som har den möjligheten.

När det gäller alkyltatbensin från pump, alltså en möjlighet att köra gamla tvåtaktarsutombordare på ett bränsle som inte skadar miljön så mycket som när oförbrända rester av vanlig bensin går rakt genom motorn, har det ännu inte hänt mycket. Båtfjordens hamn i Bua är undantaget som med LOVA-pengar skaffat en containerbaserad tankanläggning som erbjuder alkylatbensin via slang. Det är en lösning som Lennart Benson vid Region Halland tycker att fler båtklubbar kan ta efter.

Ansökningstiden för de nya LOVA-bidragen går ut 30 november.