Jan Björklund, Lars Leijonborg med flera visas runt av Hans Olofsson, längst till höger. Foto: Christian Egefur/Sveriges Radio
Kungsbacka

Nytt radioteleskop i Onsala

1:45 min

Idag invigdes det nya radioteleskopet LOFAR på Onsala rymdobservatorium. Men det handlar inte om någon jätteparabol, med dagens teknik bygger man platt på marken.

– Det ser kanske lite primitivt ut för att vara högteknologiskt teleskop. Men jag vill återigen påpeka att det komplexa ligger i signalbehandlingen, alltså digitalelektroniken, säger Hans Olofsson som är Rymdobservatoriets föreståndare.

Storheten ligger i behandlingen och processandet av insamlad data enligt Hans Olofsson.

– LOFAR är en förkortning för Low Frequency Array som betyder att det är ett radioastronomiskt teleskop för väldigt långa radiovåglängder. Det är ett stort europeiskt projekt med centrum i Nederländerna.

Totalt består LOFAR av 48 stationer och 7 296 antenner utspridda i fem länder. Ju fler stationer som finns ju känsligare blir teleskopet. För att få så god detaljstruktur som möjligt så krävs avstånd mellan teleskopen. Stationen i Onsala är en av dem som är placerad längst från kärnan i Nederländerna. Lite förenklat kan man säga att Onsala skapar tydlighet i projektet.

Officiell invigare av teleskopet var utbildningsminister Jan Björklund som tycker det är viktigt att Sverige kan bidra med teknisk kompetens internationellt.

– Sverige har en hög tekniskt kompetens och vi bidrar till den globala rymdforskningen. Ytterst går ju det här ut på att få svar på frågarna hur universum uppstod och om det finns liv i andra delar av universum. De här existentiella frågorna som egentligen alla människor någon gång har funderat på, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista