Brunnsbergs kyrka i Varberg. Foto: Sveriges Radio
VARBERG

Katoliker firar mässa i egen kyrka

2:18 min

Sedan en dryg månad har katolska församlingen i Varberg en egen kyrka. Det sedan Svenska kyrkan köpt Brunnsbergs kyrka.

Kyrkklockan precis utanför ingången till den bruna tegelkyrkan på Brunnsberg i Varberg slår in till mässa. Sedan kyrkan blev katolsk första september hålls här mässa varje söndag klockan 11.00. Så även den här söndagen.

Två stora stearinljus tänds på altaret och ett femtiotal personer sätter sig i rottingstolarna som precis räcker till. En av dem är Ada Funes som satt sig med den röda psalmboken Cecilia i knät.

– Det känns så skönt att ha sin egen kyrka. För då vet man att man kan komma hit när som helst.

Vad gjorde ni innan ni hade den här kyrkan?

– Då lånade vi Håstenskyrkan en gång i veckan, säger Ida Funes.

Brunnsbergs kyrka är en av tre katolska kyrkor här i länet, de andra två finns i Halmstad och i Oskarström och den här är alltså den nyaste. Och redan märks vad en alldeles egen kyrka gör för församlingen, säger Johan Holst som kämpat länge för det här.

– Mässdeltagandet har ökat eftersom vi håller mässa tidigare på dagen och framförallt eftersom latinamerikanarna som haft egen mässa tidigare anslutit sig till oss, säger han.

Och i och med detta räknar man också med att församlingen kommer att bli större.

– Absolut, det finns en hel del katoliker boende i närområdet som inte kommer till mässa. Men nu när man får en kyrka, har regulära gudstjänster och ett församlingsliv och så vidare så ökar den. Det har man sett på andra ställen där det blivit katolska kyrkor, säger Johan Holst från Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista