Halland

Halland kan bli del av storlän

5:10 min

Det är inte alls säkert att Halland är ett eget län efter valet 2014. Regeringens utredare Mats Sjöstrand håller just nu på att se över den statliga lokala förvaltningen.

– Det finns en del av staten som man inte tittat så mycket på på många år och det är ju länsstyrelserna. Vi har 21 länsstyrelser i Sverige och ingen annan statlig verksamhet har en sådan indelning förutom polisen som man också tittar närmare på, säger han till P4 Halland och fortsätter. 

– För att vara effektiva och för att göra saker rättssäkert och kunna använda skattebetalarnas pengar på bästa sätt måste man effektivisera verksamheten.

Utredningen tar enbart sikte på länsstyrelserna och berör inte Regionens gränser. Förslaget om län som kan komma att slås samman väntas bli klart om drygt ett år.

– Det är möjligt att länsstyrelsen i Halland får ingå i något som omfattar ett större geografiskt område, för då blir det lite fler ärenden, det blir lättare att upprätthålla kompetensen och det blir mer rättssäkert.

Länsstyrelsen i Halland har knappt 200 anställda i Halmstad och leds av landshövdningen Lars-Erik Lövdén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista