Varberg

Första spadtaget på nya värmeverket

1:27 min

Idag togs det första spadtaget av det som ska bli det nya värmeverket i Varberg. Byggnaden ska ha formen av ett fartyg och ligga strax söder om Getteröverket inte långt ifrån havet.

Varbergs energi har investerat 215 miljoner i det fliseldade värmeverket som också har en solcellsdel och ska stå klart årsskiftet 2012/2013.

– Det ska innehålla de två fliseldade pannorna, sen flyttar vi ner vår biooljepanna och en gaspanna. Dessutom sätter vi dit en ackumulatortank för att kunna få en bättre värmeutjämning över dygnet och för att nyttja pannornas effektivitet och spillvärmen på ett bättre sätt, säger Carl-Arne Pedersen som är vd för Varbergs energi. 

Tjänar miljön någonting på den här satsningen?

– Ja, väldigt mycket. Genom det här kommer vi i framtiden utnyttja spillvärmen fullt ut. Ungefär 70 procent över året är spillvärme och det resterande blir då biobränsle, och så toppar vi med lite bioolja när det är riktigt kallt ute. Så det här är en fantastisk sak för miljön.

Den här investeringen är den största för Varbergs energi hittills. Betyder det att fjärrvärmen blir dyrare för kunderna?

– Nej, det kommer betyda att vi inte kommer få ökade kostnader i onödan i framtiden. Vi kommer att kunna hålla de priser vi har nu.

I aktern på det här fartyget blir det en solcellssatsning. Rent kraftmässigt har väl det ingen större betydelse?

– Inte så liten ändå, vi kommer producera ungefär 50 000 kilowattimmar el årligen. Men det här är ju i första hand för att studera tekniken och få veta om hur hållbar den är, säger Carl-Arne Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista