Många oljetankar måste bytas ut

Senast den 1 juli 2006 måste oljetankarna i alla villor vara besiktigade. Men redan nu märker energirådgivarna att frågorna ökar om vilka alternativ som finns. Många tankar är nämligen inte i sånt skick att dom kommer att godkännas.

Jan Sundquist som är kommunal energirådgivare i Kungsbacka och Varberg säger till P4 Radio Halland att det är ganska vanligt att det bildas kondens i tanken, som gör att det ligger fukt ovanpå oljan, som i sin tur leder till rostangrepp. Det finns ackrediterade företag som utför kontrollerna. Om tanken inte godkänns måste den repareras eller bytas ut.

Den obligatoriska tankbesiktningen kommer att kosta runt 3000 kronor. Är oljetanken så dålig att den måste tas bort tillkommer den kostnaden också på minst samma belopp. Dom husägare, som byter till ett annat uppvärmningssystem före halvårsskiftet 2006 och tar bort sin tank dessförinnan slipper besiktningskostnaden, vilket har lett till fler frågor om alternativ hos energirådgivarna. Jan Sundqvist säger att han redan nu får många frågor om vad man ska ta istället för olja, framförallt när oljepriset ligger högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".