Utomlänsvård fortsätter öka

Landstingets revisorer oroar sig över att kostnaderna för den vård som hallänningarna får och söker utanför länets gränser ökar. Det gäller dels den så kallade regionvården, det vill säga kvalificerad sjukvård som köps utanför länet. Dels den valfria gränslösa vården.

Kostnaderna för regionvården uppgick förra året till 271 miljoner kronor, cirka 50 mer än år 2001. Landstingsstyrelsen moderate ordförande Mats Eriksson säger till P4 Radio Halland att det är ganska ofrånkomligt med tanke på att Halland har en växande befolkning.

Kostnaderna för den valfria gränslösa vården har ökat med 40 miljoner under samma period. Det är Kungsbackabornas läkarbesök i Göteborgsregionen som står för en stor del. Mats Eriksson tycker att det är helt ok, men att man ska vara så duktiga på hemmaplan att dom som vill ha vård där ska få det.

Mats Eriksson säger att man i budgetarbetet noga kommer att studera båda typer av utomlänsvård, men eftersom regionvården är en högt prioriterad vård så är den egentligen odiskutabel, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".