Halland

Större barngrupper på fritids

1:40 min

Stora barngrupper och bara en vuxen på 25 barn - det är verkligheten på många fritids i Halland. Och situationen har bara blivit värre de senaste tio åren.

Åsa Staaf Blickander jobbade tidigare på fritids i Kungsbacka men slutade när hon inte orkade längre. Efter 13 år som fritidspedagog valde Åsa i stället att börja jobba i köket.

– Det var ett jätteroligt yrke men bargrupperna blev större och större och större, tillslut orkade jag inte längre, säger hon.

De senaste åren har antalet fritidshem bara blivit färre samtidigt som barngrupperna växt. För tio år sen var det 17 barn per fritidspedagog i Halland medan det i dag är fler än 22 barn. 

Åsas nioåriga dotter går i dag på fritidsklubben på Frillesåsskolan. De hade i början av hösten hade 88 barn inskriva, något som Åsa tycker var alldeles för många.

– De blir jättetrötta om de varit där en hel eftermiddag, det är inte mycket ork kvar när de kommer hem.

Även Marie Sedvall Bergsten på Skolverket är oroad över utvecklingen och menar att många kommuner inte prioriterar fritidsverksamheten.

– Om en barngrupp blir för stor och det finns för lite personal finns en risk att det utvecklas destruktiva beteenden som mobbning i gruppen, säger hon.

Rektorn på Frillesåsskolan skolan uppger att fritidsklubben har betydligt färre än 88 inskrivna barn i nuläget och att det som mest varit 48 barn på plats samtidig.