Varberg/Båstad

Varbergare i rätten misstänkta för utpressning

Idag började rättegången i den uppmärksammade utpressningshärvan i Båstad där tre män och en kvinna, de flesta från Varberg, står åtalade för att ha mordhotat två 19-åringar och krävt dem på tiotusentals kronor.

Det var en rad åtalspunkter som kammaråklagare Anna Bromé läste upp idag Helsingborgs tingsrätt, där de tilltalade är misstänkta för utpressning och för övergrepp i rättssak, eftersom de sägs ha hotat att döda 19-åringarna om polisen kontaktades. Förutom utpressning så vill också åklagaren fälla en av dem för vapenbrott eftersom han inte hade tillstånd att ha elpistol, och en annan åtalas för grov stöld sedan han sägs ha stulit manschettknappar värda 18 000 kronor från den ena 19-åringens pappa.

De misstänkta, där kvinnan och två av männen kommer från Varberg och den ena är från Båstad, nekar alla till att ha krävt och hotat 19-åringarna som sägs komma från välbärgade familjer på pengar.

Vapenbrottet erkänns - men när det kommer till den grova stölden, så gick försvaret på en linje där de erkänner att en av de tilltalade har varit hemma hos den ena 19-åringen och fått manschettknapparna, men att det inte handlar om stöld, utan att man mottagit dem som betalning för narkotika.

Under dagens förhandling kom det också fram att den ena av 19-åringarna varit bekant med den ena av de åtalade sedan en tid tillbaka där de har festat tillsammans på krogen och på olika hemma fester.

Förutom det så framkom det också att samma målsägande 19-åring har ändrat sin berättelse under förhör och att han tidigare varit dömd för narkotikabrott. Försvaret gick hårt på detta för att visa att 19-åringen inte är trovärdig och menade därför att det inte handlade om utpressning, utan att 19-åringarna istället ville köpa knark av de åtalade. Men att det inte gick att bevisa, eftersom den ena 19-åringen sägs ha raderat sitt telefonminne.

Enligt åklagaren fanns det en bra förklaring till varför 19-åringen hade ändrat sin berättelse och att han inte haft narkotika i blodet.

19-åringarna kräver också de fyra misstänkte på tiotusentals kronor i skadestånd. Åklagaren ville inte idag berätta om vad hon kräver för straff. Rättegången pågår tills i nästa vecka.