Halland

Dyrt att tjuvfiska i Kattegatt

1:30 min

Det blev dyrt för en fiskare från danska Gilleleje att fiska i den fiskeförbjudna zon som sedan två år finns i södra Kattegatt utanför Halland och ner i Öresund.

På tisdagen dömdes han av Helsingörs tingsrätt att betala sammanlagt 330 000 danska kronor.

Greenpeace lyckades gömma satellitspårningsutrustning ombord på flera fiskebåtar från Gilleleje och kunde med hjälp av den både positionera och filma båtarna.

Med ledning av Greenpeace material kunde sedan den Danska fiskerimyndigheten samla in egen bevisning som styrkte att fiskarna olovligt fiskat torsk i vattnet. I går kom alltså den första fällande domen mot en av fiskarna.

Fiskaren erkände att han fiskat, i den för torsken fredade zonen, hela 20 gånger under sommaren i fjor. Men han hade uppfattat reglerna så att det inte var totalt fiskeförbud så han fiskade havskräfta. Då råkade han få med sig, enligt egen uppgift, 20 kilo torsk.

Tidigare har en yrkesfiskare som tjuvfiskat fått sin fiskelicens indragen under en månad, men nu har dansk domstol för första gången dömt en fiskare för tjuvfiske med ledning av Greenpeaces bevisning.

– Domen bör få fart på de ytterligare 20-talet anmälningar som svenska kustbevakningen har lämnat till polisen i Helsingborg, men som bara har blivit liggande i Sverige på grund av dålig samordning mellan länderna, säger Jan Isaksson fiskeansvarig på Greenpeace.

I framtiden kan åklagaren räkna med att ha ännu mer bevisning på fötterna när fiskare åtalas för tjuvfiske. En överinstans beslutade nämligen att Greenpeace material som samlats in via spårsändarna i framtiden kan användas som bevisning i rätten.

Tidigare har fiskarnas försvarare hävdat att den typen av bevisning inte varit giltig eftersom att spårsändarna olagligt placerats på båtarna