Varberg

Ösregn hotar Teater Halland

1:50 min

När regnet vräker ner håller man andan på Teater Halland i Varberg. Efter två rejäla översvämningar i höst orsakade av kollapsande ledningar kräver man att kommunens vatten- och avloppsbolag gör något år problemet.

– Det första alla tänker på när de vaknar och det regnar på morgonen är om det går att spela dagens föreställning, säger teaterchefen Maria Erikson.

Det är naturligtvis inte bara föreställningarna som är i fara när det svämmar över på Teater Halland. Mängder med scenografi, rekvisita och andra inventarier blir skadat eller förstört. Massvis med arbetstimmar för personalen går åt till att till att städa undan, tvätta ur hela kostymförrådet som blir nerblött med smutsigt vatten, och sanera. Regn som faller ner från himlen, utifrån, har man lärt sig hantera med extragrävda rännor och annat.

– Men det som händer vid ett intensivt regn är att vatten från dagvattenledningarna strömmar upp genom brunnslocken.

Den största ekonomiska smällen får hyresvärden Monarken stå för. Det handlar om alla mjuka väggar gjorda i gips i lokalerna. En kostnad på cirka 2-3 miljoner kronor. Försäkringsbolagen står än så länge för en hel del, men hur länge får man försäkra med två översvämningar på så här kort tid frågar sig Maria Ericson. Både teatern och fastighetsägaren försöker kontinuerligt få svar från kommunen och Vivab om vad som görs för att förhindra att det händer igen, men får inga tydliga besked.

Från Vivabs håll beklagar man det som hänt. Men vd Margareta Björksund säger samtidigt att det rört sig om extrema regnmängder.

– Det är väldigt beklagligt med de skador som inträffade, samtidigt så var det ett väldigt extremt tillfälle.

Hon säger att flera omständigheter, som kraftigt regn i flera dagar innan, gjorde att det redan fanns massa vatten i systemet.

Ska vi inte vänja oss vid extrema regnmängder?

– Jo det är nog så att man framöver behöver dimensionera och bygga dagvattensystem på ett annorlunda sätt än vi gjort hittills. Det är väl en av de åtgärder som vi gått igång med nu – att göra en modell över dagvattennätet och se var vi har svaga punkter någonstans.