Fotboll

Från guld till Superettan

6:36 min

Alldeles för höga löner, för många ordförande- och tränarbyten de senaste åren - och inte minst en lågkonjunktur som slog till som en smäll. Det är några av orsakerna till HBK:s ras ner i Superettan, enligt tre HBK-kunniga personer P4 Halland har pratat med.

År 2000 firade HBK deras nytagna SM-guld på Ryavallen i Borås efter att ha slagit Elfsborg med 2-0 i den näst sista omgången - det andra guldet på fyra år. Man hade över 16 miljoner i klubbkassan efter att de senaste åren sålt spelare som Fredrik Ljungberg, och rekordförsäljningen inom Sverige, Robert Andersson.

Nu, elva år senare, är läget något helt annat. Imorgon spelar HBK sin sista match i allsvenskan på obestämd tid. Hur det har blivit på det sättet har flera olika förklaringar enligt de tre personer som P4 Halland pratat med och som antingen följt eller varit inblandade i HBK:s resa under en lång tid.

Guldåret 2000, var den legendariske ordföranden Stig Nilssons sista år i klubben. Bengt Sjöholm var den första ordföranden av fem olika sedan dess som har försökt att förvalta och utveckla arvet efter Stig. Han menar att HBK efter 2005 när han själv slutade, hamnade i en slags lyxfälla.

– När man egentligen tror att man är trygg, man har stort inflöde av pengar och sen anpassar sitt konsumtionsmönster därefter. Så när intäkterna tar slut blir det inte bra, säger Bengt Sjöholm och fortsätter.

– Det som kanske har spelat in är konjunkturläge och annat som gjorde att det gick jättesnabbt.

Hallandspostens reporter och krönikör Jan-Ove Wikström förklarar de ökade kostnaderna dels med att man ersatte de spelare man sålde med minst lika bra och dyra spelare. Och dels med att lönekostnaderna skenade iväg.

– De skrev om kontrakten som gjorde att vissa spelare fick alldeles för mycket pengar egentligen.

När det handlar om att peka på enskilda beslut som gjort att HBK hamnat på fel spår är omöjligt enligt samtliga som P4 Halland varit i kontakt med. Men Fredrik Andersson, som själv satt i styrelsen från 2006 till 2010 hittar ett exempel på ett i raden av beslut som kändes rätt i stunden men visade sig vara helt fel.

– När Michael Görlitz fick pris som den mest värdefulla spelaren i allsvenskan fick vi ett bud på honom på runt fyra miljoner. Ett skambud ansåg vi då. Men i efterhand hade Görlitz svårt att komma upp i rätt nivå igen under en ganska lång period. Så i efterhand var det beslutet felaktigt. Det hade kanske varit bättre att ta de där fyra miljonerna, säger Fredrik Andersson.

En annan fråga som samtliga tar upp när det gäller vad som har gått fel är en ny arena. Alla förändringar i klubbledningen de senaste fem åren har inte påskyndat bygget, och det har inte förbättrat mycket annat heller, säger Jan-Owe Wikström.

– De har haft allt för många ordföranden under få år, och allt för många tränare under få år. Det gör att de tappat tempo i framförhållningen i förhandlingen med nya spelare och arenafrågan.  

Nu är Halmstads bollklubb i ett läge, där de varken har pengar eller ett klart och tydligt besked om hur de ska vända den negativa trenden. De 35 miljoner som fanns i klubbkassan 2008 har på två år sjunkit till 3 miljoner och fortsätter raset riskerar klubben elitlicensen till säsongen 2013.

Bengt Sjöholm, som inför den här säsongen var tillbaka i styrelsen igen har insett att klubben inte klarar det här på egen hand och han avslutar med en vädjan.

– Vi har en lång uppförsbacke framför oss. Om nu hallänningar och halmstadsbor vill ha ett allsvenskt lag behöver vi stöd, och det gäller att ställa upp nu. Vi behöver hjälp av många, och på alla plan.

Den gångna säsongen, 2011, har HBK-fansen fått följa ett otursdrabbat lag med oflyt i de flesta situationer. Men Fredrik Andersson tror inte att oturen är något slumpmässigt och han avslutar med några visdomsord värda att tänka på för nästa års trupp.

– Det som behövs är hårt arbete. Bra lag förtjänar tur heter det ju, och bra lag kämpar mest. Alex Furguson säger att de som kämpar mest vinner mest. Och så enkel är nog sanningen.