Halland

Få anmälningar mot poliser leder till åtal

1:25 min

Få polisanmälningar mot poliser får en rättslig prövning. Bara en av de anmälningar som gjorts mot poliser under årets första åtta månader har lett till åtal. De flesta anmälningar handlar om tjänstefel men nästan alla förundersökningar läggs ned eller inleds inte överhuvudtaget.

Av de 157 polisanmälningar mot poliser som kommit in under årets första åtta månader i Halland är det bara en som lett till åtal. Den handlar om misstänkt narkotikainnehav och rattfylleri.

15 utredningar pågår nu. I högen av anmälningar finns bland annat stöld och grov kvinnofridskränkning men de allra flesta handlar om tjänstefel.

Majoriteten av förundersökningar mot poliser har lagst ned eller aldrig inletts över huvudtaget eftersom det inte handlar om något brott.

– Det kan vara allmänna klagomål om att en polis var ohyffsad i sitt svar till någon eller att en polis satt och åt korv så de faller bort av den anledningen, säger Bengt Landhal som är åklagare vid riksenheten för polismål.

Även om rena klagomål som görs mot poliser så måste fallen prövas hos en åklagare.

– Det ska inte göras någon prövvning på polisstationen om det är anmälningar med någon substans i, den prövningen ska alltid göras av åklagare och ingen annan.