Halland

Brist på halm pressar upp priset

1:30 min

Den regniga hösten har gjort att det är stor brist på halm. De bönder som lyckats med odling i år kan räkna med att få bra betalt för halmen. Andreas Måttgård arbetar på familjens gård i Slöinge och han har fått många förfrågningar från lantbrukare som vill köpa halm.

– Det är många som ringer. Tidigare under hösten har det varit ett par, tre personer i ringt i veckan som har ringt och vill köpa halm, berättar Andreas Måttgård.

Det är höstens eviga regnande som har orsakat bristen på halm. Vattenhalten i balarna har varit för hög och då möglar de. Där det finns halm att få tag på säljs den till rekordpriser. Ett kilo brukar kosta runt 50 till 70 öre. Men i dagsläget kan man få betala upp mot två kronor för ett kilo halm.

Det är mest hästägare och lantbruk med köttdjur eller grisproduktion som vill ha halmen. För den som har nötkreatur kan det gå åt 10 kilo per djur och dag.

– Dels att utfodra med och dels att strö med så att djuren får en torr liggyta och kan hålla sig rena.

Med ökad efterfrågan stiger priserna och Andreas Måttgård skulle alltså kunna sälja den halm han skördade i augusti till ett pris över det det dubbla än normalt.

– Ja, absolut men det är klart att man känner ju för de som har svårt att hitta. Det är tufft, säger Andreas Måttgård.