Just nu

  • Lydia Sandgren vinner Augustpriset
Halmstad

Förskolorna räcker inte i Kvibille

1:50 min

Allt fler barnfamiljer väljer att flytta till Kvibille utanför Halmstad. Det gör att förskoleplatserna knappt räcker till och att dagisbarn flyttas runt bland avdelningarna.

– Det är inte roligt när man har ett barn som gråter på morgonen och inte vill gå till dagis. Jag tycker jättesynd om barnen för så fort som de försöker hitta sin plats i gruppen, så går det en månad och så får vi föräldrar besked att nu är det dags för flytt igen och så ska barnen roteras åt nåt håll för att få in ännu fler barn. För det är många som står i kö och det föds många barn här i Kvibille. Jag tycker att barnen flyttas runt som boskap, säger föräldern Krristina Bäckman

I dag finns två förskolor i Kvibille medan Slättetorpets förskola lades ner för lite mer än ett år sen. Enligt prognosen ska 26 barn in i förskolan nu under hösten och våren. Därför ska förskolan Gula huset anpassas så att det under våren kan vara ungefär 15 till barn där. Rose-Marie Nielsen, förskolechef på Gula huset, förstår att föräldrarna är oroliga.

– Jag har full förståelse för det. Därför att de undrar ju så klart varför förskolan på Slättetorpet lades ner och vad innebär dom här överflyttningarna just för mitt barn, säger hon.

Även om föräldrarna märker att många barnfamiljer väljer att flytta till Kvibille i dag tror Catrin Haglund att det snabbt kan ändras.

– Det kan ju hända att barnfamiljer väljer att flytta till andra ställen för att man inte vet om man får in sina barn på dagis i området där man bor och det vill man ju inte.