Kungsbacka

Tågsurfing - en lek på liv och död

1:58 min

En lek med döden - så mycket annat kan inte idén att hoppa upp längst bak på ett tåg och åka med kallas. En mycket oroande ökning av detta påhitt har synts på pendeltågen mellan Göteborg och Kungsbacka.

– De brukar hänga utanför tåget och försöka vara lite coola. Jag tycker det är väldigt obehagligt att se barn göra såhär, säger Ahbnet Hagelberg som är tågvärd på DSB.

Tågsurfing kallas det, det som Ahbnet och andra anställda på Kungsbackapendeln sett en tydlig ökning av senaste tiden. Unga, pojkar i alla fall som setts, 11 till 15 år, hoppar upp längst bak på tåget eller mellan vagnarna och tjuvåker mellan olika sträckor.

– Det har varit jättemycket nu senaste tiden. Det är verkligen obehagligt.

Kungsbackapendeln körs av DSB på uppdrag av Västtrafik och där är man mycket bekymrade över den här ökningen.

– Tågen går alltså i 140 km/h och skulle man ramla av i den hastigheten så är det lika med döden. Det är totalt livsfarligt, säger Jarl Samuelsson på Västtrafik.

Vad görs åt det nu då?

– Detta är ju ett samhällsproblem och det är väldigt svårt att göra något åt detta. Men vi försöker så gott vi kan. Vi hade ett möte med vår operatör i fredags och det vi har sagt är att vi ska kalla in vårt väktarbolag och diskutera om man kan hitta lösningar och bevaka stationerna, säger han.

Man har även planer på att samarbeta med Trafikverket för att gå ut och varna i skolor, samt samarbete med ordningspolisen. Än så länge har det inte skett någon olycka men det är enligt Samuelsson bara en tidsfråga ifall man inte får bukt med problemet.

– Vi får vara glada så länge det inte har hänt något, men vi hade varit väldigt ledsna om det skulle hända något. För det är ju som sagt var en livsfara.