Sverige

Plötslig spädbarnsdöd ökar i Sverige

1:26 min

Antalet barn som dör i plötslig spädbarnsdöd har ökat de senaste åren. 27 barn dog förra året och nu slår forskare larm.

– 27 barn är allvarliga siffror absolut, sen kan vi inte vara hundraprocentigt säkra på att detta inte är en slumpvis variation för sådant kan förekomma, säger barnhälsoöverläkaren i Halland Bernt Alm.

Vad kan man göra då?

– Mer upplysning och ta reda på varför. Vi har redan fått veta detta och alla kommer att föra ut det lokalt till alla barnavårdscentraler. Just nu är det viktigt att vi tar fram alla de här 27 fallen och se var de är någonstans, hur barnen legat, om mammorna har rökt, alla de där riskfaktorerna som vi vet finns.

Ser du någon tendens till att nyblivna föräldrar inte tänker på plötslig spädbarnsdöd på samma sätt som för 30 år sedan?

– Ja det tror jag. Det måste vara så för när jag började 1975 så började det öka, och när de var som mest mot slutet av 80-talet pratade alla om det här. Nu tror jag att det både är unga föräldrar och många andra som tror att det här problemet är löst. Man har inte satsat så mycket på forskning, och det kanske är dags att göra det, säger barnhälsoöverläkare Bernt Alm.