Varberg

Ovanligt rar duva mitt i stan

1:22 min

En sällsynt fågel skapade på tisdagen en viss uppståndelse när den slog sig ner mitt inne i Varberg mellan tågstationen och Västra Vallgatan.

– Det är en turturduva. En art som inte häckar i Sverige utan det här är en art som på mystiska vägar kommit in i Sverige och då blir det lite spännande, säger fågelskådaren Kaj Krutfelt

Turturduvan är en liten duva med rödbrunaktig ovansida och svarta fläckar. Som Kaj Krutfelt berättar så häckar den inte i Sverige men det händer att den hälsar på, även om det är ganska ovanligt. Duvan som slagit sig ner mitt mellan tågstationen och Västra Vallgatan i Varberg lockade på förmiddagen en rad ornitologer beredda med kikare och kameror. För Kaj blev det inte bara fina bilder.

– Den här har jag faktiskt inte sett förut så det är vad man brukar kalla ett ”kryss” inom skådarkretsar.

Kaj Krutfelt och de andra fågelskådarna som samlats gissar på att den följt med de kraftiga sydliga vindar som blåst på sistone

– Det kan ju vara så att den är född i ett sådant här område och söker sig till en park som liknar det området.

Med lite tur har Varberg nu fått en ny invånare, om än tillfälligtvis.

– Det finns en större art av den här som har övervintrat i Falköping i flera år, så det kan mycket väl vara så att den är här hela vintern. Det vore en jättebehållning och bra för alla fågelskådare. Då har de något att se fram emot under den mörkare perioden.