Halland

Domen faller över gubbligan

"En lång rättegång"
1:14 min

Idag kommer domen efter rättegången mot tre äldre män som kallas gubbligan. De tre männen är åtalade för bland annat fem grova rån i sydsverige.

 De tre männen som är 53, 64 och 70 år gamla är enligt chefsåklagare Pär Andersson inga skröpliga herrar, utan ett sammansvetsat gäng som inte drar sig för att begå brott. De är åtalade för fem grova rån mellan år 2007 och 2010, två mot banker i Olofström, ett på Väla utanför Helsingborg, ett i Tingsryd och ett i Broby. Dessutom ska de enligt åtalet ha föberett fler rån och minst två av männen skjutit mot polis, dels i Hyltebruk och dels utanför Ullared.

Chefsåklagare Pär Andersson vill att männen döms till maxstraff, 14 år i fängelse . Bevisningen består till stor del av hemlig avlyssning som kopplas samman med verkliga händelser och föremål.

Advokaten Melka Kjellberg som försvarar 53-åringen har kallat bevisningen för en tunn soppa och anser att det inte finns någon liga. Nu ska alltså Hässleholms tingsrätt meddela sitt utslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".