En person omkom i branden på Noregård utanför Getinge. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad

Dödsbrandsstuga var svartbygge

"Vi trodde inte man behövde bygglov"
1:40 min

Den stuga som brann natten till tisdagen i Getinge och där en man dog var ett svartbygge. Bärplockarföretaget Hallandsbär som äger fastigheten där deras utländska arbetskraft bor besökte idag byggnadskontoret i Halmstad kommun.

Själva säger de att de inte trodde att bygglov behövdes.

– Vi trodde inte att man behövde det, säger Per-Olof Nilsson från Hallandsbär.

Har ni funderat självkritiskt de senaste dagarna kring att boenden inte var enligt konstens alla regler?

– Ja, hela tiden. Nu får vi i efterhand göra om boendet, Vi får göra det enligt de sätt så att det här absolut inte ska kunna hända igen, säger han.

De stugor där bärplockare från Polen och Bulgarien bor var från början badhytter på Skrea strand. 2001 inspekterade Miljö och hälsa fastigheten, då kollade man om bostäderna kunde godkännas som tillfälligt sommarboende för säsongsarbetare utifrån miljöbalken. Stugorna godkändes som tillfälliga sommarbostäder efter bland annat krav på förbättrade tvättplatser. Men något bygglov fanns alltså inte. Mats Elmgren är byggnadsinspektör på byggnadskontoret.
– Nu innebär det i första hand att vi kommer att tillskriva ägaren som kommer få svara rent historiskt vad som har hänt med det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".